top of page

Trädgårdsbilder från kretsen sommaren 2020

Uppdaterat: 10 feb. 2021

Det här är ett inslag som ska återkomma från fler Trädgårdar.


Tre höstfavoriter - Synnöve Nilsson, Ljustadalen, Sundsvall


Vaxklockan (Kirengeshoma palmata) upptäckte jag i en Dala-trädgård för många år sedan. Tack vare de växtmarknader som STA har, hittade jag ett exemplar. Den har stått i en upphöjd mullrik rabatt med morgonsol eftersom det är en skugg-växt. Under flera år har den aldrig hunnit blomma. Inte ens fiberduk har räddat den från frosten, men den här extrema hösten gjorde att den äntligen hann blomma! Beslutet blev alltså att flytta den till ett soligare och varmare läge. Nu är det bara att hoppas på att den klarar den lite sämre lerjorden.



Skuggliljan (Tricyrtis hirta) är även den en växt som får kämpa mot den första frosten. Det är många år sen jag lyckades få plantor av frön från STA’s frölista. Då var den ovanlig men nu är det lättare att hitta både frö och knölar i handeln. Den har jag i skuggigt, vindskyddat och väldränerat läge utanför köks-fönstret, där man lätt kan njuta av den. Målet är att hitta olika sorter och då kan ju öppet pollinerade frön ge spännande resultat.



Höstanemonen (Anemone cf. hupensis) börjar visserligen blomma tidigt men visar sig ändå långt in på hösten tills frosten kommer. I bästa fall får den en fantastisk frö-blomning. Att den betraktas som invasiv i vissa lägen stämmer om den trivs, men det står jag gärna ut med. Det finns ju lite olika sorter men den här som har en lite annorlunda blomma kommer från Spezialplant.




99 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Sommarplaner

bottom of page